Programmaboek
Dit programmaboekje is een mooi naslagwerk met informatie over de sprekers, feiten over de Srebrenica genocide en tips voor verdieping.
Voorwoord
Gesterkt door de echo’s van genocideslachtoffers uit recent en ver verleden, schreeuwen wij al 29 jaar lang: Nooit meer Srebrenica! Laat ons lot een waarschuwing zijn, ons herdenken ieders geweten.
Sinds de Russische inval in Oekraïne woedt er weer een oorlog op Europese grond. Een continent verder ondergaat de bevolking van Palestina een gruwelijk lot, ons lot. De wereldmachten kijken toe en wij herleven onze geschiedenis, terwijl een nieuwe historie in bloed wordt geschreven. Meer dan ooit lijkt ‘nooit meer’ een loze belofte.
Maar het tegendeel is waar. Juist nú is het belangrijk dat we samen, met één krachtige stem, een boodschap van vrede brengen. Dat we verbinding zoeken, ook als, vooral als, we anders denken. Alleen in blijvend dialoog kunnen we tegenwicht bieden aan propaganda’s van gevaar. Samen herdenken is daar een uitgelezen moment voor.
De nieuwe VN-resolutie van mei 2024 waarmee 11 juli per direct uitgeroepen is tot internationale herdenkingsdag van de Srebrenica Genocide onderstreept dit. Deze eerste officiële internationale herdenkingsdag valt mooi samen met de vijfde lokale Srebrenica herdenking in Rotterdam, dat ieder jaar groeit. We danken u ook dit jaar hartelijk voor uw komst en nodigen u uit om na te blijven praten, u te verdiepen en vooral te blijven geloven in ‘nooit meer’.
Op Grotekerkplein vindt sinds 2020 de lokale Srebrenica Herdenking plaats. We herdenken daarbij deze vreselijke gebeurtenis uit ons recent verleden met persoonlijke verhalen, toespraken en creatieve uitingen. Naast herinneren stellen we ook de vragen wat we als samenleving kunnen leren van deze genocide en wat er kan gebeuren als polarisatie, racisme en etnisch nationalisme een plek krijgen in onze samenleving.
Muur van vrede
Dit jaar is er extra aandacht voor de allerjongste, zodat ook zij stil kunnen staan en leren. We nodigen kinderen uit om tijdens de herdenking creatief aan de slag te gaan met het thema ‘Vrede’. De creaties zullen tijdens de herdenking een plek krijgen op de ‘Muur van vrede’.
11:00 Opening
> Toespraak wethouder Faouzi Achbar
> Persoonlijk verhaal Pamela Habibovic
> Spoken word Dirk Smits
> Persoonlijk verhaal Selma Smajic-Efendic
> Gedicht door kinderen
> Twee minuten stilte en bloemen leggen in de Rotte
12:00 Afsluiting
Aanvullend op de lokale herdenking is er een randprogramma in het naastgelegen Gebouw de Heuvel. Hier vindt de duo filminstallatie ‘De kracht van vrouwen’ plaats. We brengen op deze manier een ode aan twee groepen vrouwen die al bijna 30 jaar strijden voor gerechtigheid voor de slachtoffers van de genocide van Srebrenica. Dit zijn de Moeders van Srebrenica en de Vrouwen in het Zwart.
De moeders van Srebrenica
Speciaal voor deze herdenking en deze filminstallatie laten we, voor het eerst in Nederland, de korte film Mother zien. Mother is een korte fictie film (15 minuten) zonder dialoog, geregisseerd en geproduceerd door Rasit Gorgulu en Amira Kudumovic. Het is geïnspireerd door het verhaal van Srebrenica moeder Hajrija Ćatić, die 26 jaar lang naar de overblijfselen van haar vermoorde zoon Nihad zocht. In 2021 is Hajrija overleden zonder haar zoon te hebben gevonden en begraven. Zij is een van de 571 moeders van Srebrenica die overleden is zonder haar kind te hebben begraven. Tot op de dag van vandaag blijven de locaties van vele massagraven onbekend.
De vrouwen in het zwart
De tweede film is de registratie van de aangrijpende performance waarmee de Vrouwen in het zwart in samenwerking met Dah Teatar 20 jaar na de val van Srebrenica hebben herdacht in Belgrado. De Vrouwen in het zwart is een activistische anti-oorlogsbeweging beweging van vrouwen uit Servië die al sinds de jaren ‘90 protesteren tegen de eigen nationalistische regering en hun rol als agressor in de Joegoslavische oorlogen. Niet zonder gevaar, want de Servische regering weigert tot aan de dag van vandaag te erkennen dat in Srebrenica een genocide is gebeurd en accepteren ook de uitspraak van het Internationaal Joegoslavië tribunaal niet. Met o.a. pakkende performances strijden Vrouwen in het zwart voor erkenning van de misdaden en verzoening.
Doorlopend van 10:00 tot 15:00 uur
Gebouw de Heuvel
Grotekerkplein 5
3011 GC Rotterdam
Bekijk het op
www.srebrenica-herdenking.nl
Bekijk het op www.srebrenica-herdenking.nl.