Luister naar de podcast-serie van ‘De val van Srebrenica’
 
Een gefaalde vredesmissie, 8000 mannen en jongens die zijn vermoord en getraumatiseerde militairen.
Wat gebeurde er in Srebrenica in 1995? Journalisten Marjolein Koster en Misha Melita waren allebei vier tijdens de val van Srebrenica en zien glazige blikken bij hun leeftijdsgenoten als het over deze Bosnische stad gaat.
In de podcast De Val van Srebrenica volgen ze de gebeurtenissen in Srebrenica per dag in acht afleveringen, vanaf 6 juli iedere dag één, aan de hand van de verhalen van de mensen die erbij waren. De Val van Srebrenica is een podcast van NTR en NPO Radio 1.
 

Luister naar de podcast-aflevering van ‘De erfenis’
 
De Bosnische Alma kwam op haar veertiende in Nederland aan. Naast een koffertje met wat kleren, nam ze een erfenis aan herinneringen met zich mee. Herinneringen aan haar jeugd, aan de oorlog waarin ze opgroeide en in het bijzonder aan paar hete zomerdagen in juli 1995. Tijdens die dagen was haar vader verdwenen. Zat hij ergens gevangen? Of was hij vermoord? In de hoop dat de Nederlandse staat kan helpen, klopt Alma’s gezin hier aan. Maar al snel blijkt dat Nederland hun herinneringen niet onder ogen wil komen, en zelfs miljoenen euro’s uittrekt om ze te ontkrachten.
 

Lees het boek ‘De tolk van Srebrenica’ van Hasan Nuhanovic
 
Hasan Nuhanović, destijds student in Sarajevo, vertelt hoe zijn ouders, zijn broer en hijzelf door het uitbreken van de oorlog in Bosnië van hun anker worden geslagen. Wat volgt is een relaas van mensen op drift. Ze moeten zien te overleven in de bossen langs de Drina, waar ze de zomer van 1992 doorkomen op de laatste oogst van het seizoen. Dan slaat de Bosnische winter toe en neemt Nuhanović’ verslag een ijzingwekkende wending.
 
Te bestellen via deze link.
Bekijk de film ‘Quo Vadis Aida?’ van Jasmina Zbanic
 
Aida is in juli 1995 op de VN-compound in Potocari (Bosnië en Herzegovina), wanneer die volstroomt met vluchtelingen. Moslim-enclave Srebrenica is zojuist gevallen en iedereen vreest etnische zuiveringen door het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Ratko Mladić. Het Dutchbat van luitenant-kolonel Karremans staat erbij, kijkt ernaar en doet beschamend weinig. De Bosnische regisseur Žbanić blijft de hele film dichtbij Aida, die koste wat kost wil voorkomen dat het Bosnisch-Servische leger ook haar man en twee zonen in handen krijgt.
 
Bekijk via deze link.