Meer weten over Srebrenica genocide

Achtergrond informatie

Op 11 juli staan we stil voor Srebrenica

Op 11 juli 1995 werd de Bosnische stad Srebrenica ingenomen door nationalistische (Bosnisch-)Servische (para)militairen. Op dat moment was Srebrenica volgens de Verenigde Naties al sinds 1993 een ‘veilige enclave’ en hoorde het Nederlandse VN-Bataljon Dutchbat de inwoners te beschermen. In slechts enkele dagen na 11 juli werden 8.372 Bosniakken, vooral mannen en jongens, gedeporteerd en vermoord. De genocide van Srebrenica is de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Zoektocht naar de slachtoffers
Na de val van Srebrenica zijn de lichamen van de slachtoffers bewust verdeeld over verschillende massagraven in de bergen en bossen rondom Srebrenica. Dit maakt de zoektocht naar de stoffelijke overblijfselen van de slachtoffers extra moeizaam. Tot op de dag van vandaag zoeken nabestaanden naar hun geliefden. Inmiddels zijn meer dan zevenduizend lichamen geïdentificeerd. De meeste ervan zijn herbegraven op de centrale begraafplaats tegenover de oude Dutchbat-kazerne.
 
Uitspraken Joegoslavië-tribunaal
Medio 2006 kwamen de eerste verdachten van de genocide van Srebrenica voor het Joegoslavië-tribunaal. Op basis van meer dan duizend getuigen heeft het tribunaal meer dan 20 personen beschuldigd van betrokkenheid bij de genocide. Van hen zijn 14 veroordeeld, onder wie politiek leider Karadzic en legerleider Mladic.
 
Meer weten?
Bekijk een podcast, lees een boek of kijk een film via ‘Tips voor verdieping’