Activiteiten Rotterdam 2025

Ooggetuigen van 30 jaar genocidetrauma

Op 11 juli 2025 herdenken we 30 jaar sinds de genocide in Srebrenica. Een traumatische geschiedenis die de Bosnische en de Nederlandse gemeenschap verbindt.

Onrust in de wereld vraagt om actie

We kunnen er niet omheen dat deze herdenking op een moment gebeurt waarop in Gaza een nieuwe genocide aan de gang is en in Oekraïne al drie jaar lang burgers worden vermoord in een bloedig conflict met Rusland. Maar ook een moment waarop in Bosnië de Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik concrete stappen heeft ondernomen tot afscheiding van de entiteit Republika Srpska van de staat Bosnië-Herzegovina. De onrust in Bosnië lijkt op die van 1992, het jaar dat de oorlog begon. Ook de internationale gemeenschap maakt zich zorgen en stuurde prompt extra vredestroepen naar het land. Daarom is dit jaar onze belangrijkste taak om een nog luidere en sterkere boodschap van vrede te brengen en te benadrukken dat wij allemaal, hoe machteloos we ons ook kunnen voelen, iets kunnen doen. Door op z’n minst onze stem te verheffen en niet stilletjes toe te kijken.

Centraal thema: Ooggetuigen

Het centrale thema van de lokale Srebrenica herdenking in Rotterdam dit jaar is daarom ook: ooggetuigen. Dit thema uit zich in de programmering op verschillende manieren, met name door het delen van oogetuigenverhalen in diverse vormen, waarbij ook het publiek betrokken en opgeroepen wordt om ervaringen te delen en te contempleren over de eigen rol als ooggetuige in verschillende contexten. Extra aandacht wordt gegeven aan de doelgroep jongeren.

Activiteiten 2025 in Rotterdam

Voor deze speciale herdenking pakken we ook uit met voorprogrammering in mei en juni 2025 in samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam en het nieuwe Fenix museum van migratie. De lokale herdenking vindt plaats op zaterdag 5 juli op het Stadspodium Rotterdam en wordt geopend door de nieuwe Rotterdamse burgemeester Carola Schouten, die er de hele herdenking bij is. Ook organiseren we weer een middagprogramma na de herdenking in Gebouw de Heuvel, deze keer met een nieuwe installatie.

  • 3 mei, 10:30 – 12:00 uur, Bibliotheek Rotterdam centrum (gratis, aanmelden verplicht)
    • Filminstallatie De Kracht van vrouwen + debat
    • Deze filminstallatie laat twee groepen vrouwen zien, Moeders van Srebrenica en Vrouwen in het Zwart, die zich al bijna dertig jaar onvermoeibaar blijven inzetten voor gerechtigheid voor de Srebrenica genocide en in die strijd blijven verbinden. Maar het is een ode aan alle vrouwen in deze strijd. Het is een ode aan hun kracht.
    • Meer info en tickets op de website van de Bibliotheek 
  • 23 mei, 16:00 – 17:00 uur, Bibliotheek Rotterdam centrum (gratis, aanmelden verplicht)
      • Bibliotheekcollege Vrouwen als ‘agents of change’
      • Alma Mustafić, Srebrenica overlevende en docente aan de Universiteit Utrecht en Božica Simeunović, politicoloog en activist geven een bibliotheekcollege over het thema vrouwen als ‘agents of change’ en verbindende factor in tijden van conflict en polarisatie. Beide vertellen hierover door hun persoonlijke verhaal.
      • Meer info en tickets op de website van de Bibliotheek
  • 21 juni, 15:00 – 18:30 uur, Fenix Museum (gratis toegang, aanmelden voor de workshop is verplicht) 
    • Verhalen van Srebrenica
    • Tijdens deze culturele middag delen we persoonlijke verhalen van overlevenden, nabestaanden en betrokkenen. Vertellingen die generaties overstijgen, ons herinneren aan het belang van herdenken en ons bewust maken van wat er kan gebeuren als polarisatie de overhand krijgt. Met o.a. boekpresentatie van het boek “Mijn liefste” van Mustafa Haziibrahimović, de workshop “Tot de kern” van Elma Čavčić, een verhalenmarkt en een Bosnisch Café waar bezoekers hun verhalen kunnen delen.
    • Meer info op de website van Fenix
  • 5 juli, 13:00 – 14:00 uur, Stadspodium Grotekerkplein (open voor iedereen)
    • Lokale Srebrenica Herdenking Rotterdam
    • Het centrale programma van de lokale Srebrenica Herdenking met toespraken, persoonlijke verhalen en kunstzinnige uitingen. De herdenking wordt geopend door burgemeester Carola Schouten. Ook is er een speciale plek waar kinderen stil kunnen staan bij het thema herdenken.
  • 5 juli, 12:00 – 15:00 uur, Gebouw de Heuvel (open voor iedereen)
    • Kunstinstallatie ‘8.372’
    • De namen van de 8.372 slachtoffers van Srebrenica staan centraal in de mixed media installatie ‘8.372’, die ontworpen en gerealiseerd wordt door filmmaker en kunstzinnig  vormgever Dženita Čamo en politicoloog en activist Božica Simeunović.

Binnenkort volgt op onze website meer informatie over de afzonderlijke onderdelen.

NEDERLAND HERDENKT SREBRENICA

30 jaar sinds de genocide

Dit jaar herdenken we de genocide in Srebrenica, die 30 jaar geleden plaatsvond—een moment van reflectie, bewustwording en solidariteit. Naast de nationale herdenking op 11 juli in Den Haag vinden door heel Nederland diverse lokale initiatieven plaats, zoals lezingen, tentoonstellingen en herdenkingsevenementen.  

Om deze inspanningen te bundelen, hebben we een gezamenlijke agenda samengesteld met alle activiteiten en evenementen rondom Nederland herdenkt 30 jaar Srebrenica.

Kijk op www.nmsg95.nl/nederlandherdenkt30jaarsrebrenica  

Doe mee. Herdenk. Blijf herinneren.  

Sluit je aan bij een moment van bezinning, verdiep je in deze donkere bladzijde uit onze geschiedenis en toon je steun aan de overlevenden en nabestaanden. Samen houden we de herinnering levend, zodat dit nooit wordt vergeten.  

Organiseer je zelf een betekenisvol en impactvol initiatief? Laat het ons weten!
Stuur een e-mail naar info@nmsg95.nl om jouw activiteit toe te voegen aan de gezamenlijke agenda.